Den Kambo som används av IAKP’s practitioners kommer från två stammar som IAKP har samarbete med, den ursprungliga stammen Matsés och stammen Ticuna där grodan behandlas mycket väl och med största omsorg och respekt. Varför jag skriver den ursprungliga Matsés stammen är för att det säljs icke etisk Kambo som påstås komma från Matsés där man helt enkelt utnyttjat deras namn i vinstsyfte.

Grodorna är passiva och låter sig gärna plockas upp. De är inte alls rädda för människor. När stamfolket går ut och kallar på dem klättrar de ner från träden och ofta klättrar de upp till en längst benet.

När man lånar medicin från grodan blir den varsamt bunden i varje ben mot små pinnar så att den bildar en X-form. Tråden lämnar kvar en liten vit linje på benen som försvinner efter 2-3 månader, så länge dessa linjer syns så vet man att man inte ska ta någon medicin från grodan. Processen går snabbt och är inte på något sätt smärtsamt, skulle så varit fallet skulle dom troligtvis inte komma och klättra upp i människors famn igen. Grodan är naturligt täckt av sekretet som försiktigt skrapas bort från huden. Ibland masserar man grodans fötter för att den ska utsöndra sekretet.

Man tar alltid endast det första skiktet av sekretet, det är där den starkaste medicinen finns och man ser alltid till att lämna tillräckligt mycket kvar för att säkerställa att grodan kan skydda sig. Den källa vår medicin kommer ifrån anses etisk och i området finns dessa grodor i överflöd. Sekretet sprids ut i tunna lager på bambustickor och efter processen släpps grodan tillbaka i djungeln för att fortsätta leva ett hälsosamt liv. Den kommer aldrig till skada på något sätt.

IAKP är en non-profitorganisation vilket innebär att man endast behåller 20% av all vinst, resten går till välgörande ändamål. Dessa pengar går oavkortat tillbaka till Matsés- och Ticunastammen som vi samarbetar med och köper Kambo ifrån.

Grodans hemvist är hela norra Amazonas och den ligger i kategorin ”minsta problem” hos IUCN vad gäller att vara utrotningshotad, deras enda nuvarande hot människan som skövlar och förstör deras naturliga hemvist. Det är viktigt för oss att våra klienter ska få känna sig trygga med att vår Kambo kommer från grodor som behandlats väl med största omsorg och respekt.