Kambô ska alltid tas med en välutbildad person som administrerar och övervakar behandlingen. En Kambôbehandling är intensiv men snabb. Man kan uppleva obehag som en effekt av utrensningen men det är över inom 30 – 45 minuter.

Medicinen blandas med en liten mängd vatten och delas upp i små runda kulor. Du kommer att bli uppmanad att dricka ca 2 liter vatten innan Kambôn appliceras. Detta hjälper till i utrensningsprocessen då Kambô får bl.a. levern att frigöra toxiner som samlas i magen, vattnet fungerar som ett transportmedel för att få ut dessa gifter. Under en behandling stiger kroppstempraturen något och vattnet kommer även hjälpa till att mildra detta.

Medicinen appliceras i små punkter på huden, så kallade gates. Dessa punkter skapas genom att det allra översta hudlagret bränns bort med en rökelsepinne för att exponera Epidermis. Det kan sticka till lite men det kommer inget blod.

Traditionellt appliceras Kambô på övre vänster arm eller bröstkorg på män, medan kvinnor oftast får Kambô på nedre delen av höger ben eller höger axel. Kambôbehandlingar kan också innefatta chakrasystemet, aurikulära protokoll samt behandlingar på meridianer och marma points. Typ av behandling beror på om det är första gången man får Kambô, om man är van eller om det är någonting speciellt man vill arbeta med.

Antal punkter och placering varierar från person till person beroende på individuella behov. Om du genomgår en serie behandlingar under samma session kan samma portar återanvändas. Kambô appliceras på punkterna och knyter an till kroppens receptorer via det lymfatiska systemet. Detta är det enda sättet att ta Kambô. Medicinen kommer att sitta på i 20 till 45 minuter innan den tas bort.

under behandlingen

Kambô går direkt in i lymfatiska systemet vilket gör att processen sätter igång väldigt snabbt. De flesta upplever som en värme på överkroppen som sprider sig upp mot ansiktet tillsammans med ökad puls. Vid denna tidpunkt kommer olika människor att reagera på olika sätt.

Man kan att känna yrsel och ökad kroppstempratur. Hos vissa människor kan läppar och ansikte svullna något och en del känner små stickningar i händerna. Kambôn kommer att röra sig runt i kroppen, skanna av olika områden och sedan börja arbeta där det behövs. Man kan uppleva en störande eller brännande känsla på dessa områden under en kort stund.

Kambô är inte psykoaktivt och förändrar inte vårt medvetandetillstånd men många människor upplever att man efter behandlingen får nya insikter om att leva ett hälsosammare liv.

Ungefär 10-15 minuter in i behandlingen brukar blodtrycket falla och man börjar känna sig illamående. Det är vid denna tidpunkt som utrensningen (såkallad purge) vanligtvis börjar. Utrensningen välkomnas och uppmuntras då den tillåter oss att frigöra det som inte längre tjänar oss på de fysiska, emotionella, mentala, energetiska nivåerna.

Denna utrensning sker vanligtvis genom kräkningar, andra vanliga reaktioner är att man svettas, skakar, behöver gå på toaletten eller olika kombinationer av dessa. Den kan också komma i känslomässig karaktär. Hur som helst är denna purge en process att omfamna, se på det som skräp som lämnar kroppen. Purge with gratitude brukar jag säga.

Alla behandlingar är unika, precis som varje människa är unik. En del kan uppleva obehag under en ceremoni men i nästa ceremoni uppleva ett djupt tillstånd av meditation tillsammans med känslor av eufori.

efter behandlingen

Efter en Kambôbehandling känner man sig ofta väldigt pigg eller helt utmattad, ibland kan man även känna av lite huvudvärk en stund innan det börjar kännas bättre. Dagen efter en behandling är då man i allmänhet börjar känna de verkliga fördelarna med Kambô, man känner sig ren, klarsynt, piggare och har mer energi. För vissa är efterverkningarna mer subtila.

Ibland kan man uppleva någonting som kallas Herxheimer-respons, även känt som en ”helande kris” dagen efter behandlingen. Detta är en kortvarig reaktion på den avgiftning som skett i kroppen då man gjort sig av med stora mängder toxiner. Som med de flesta behandlingar är integration efter din Kambôbehandling en viktig aspekt av processen. Det är inte ovanligt att man dagarna efter en behandling upptäcker att man inte alls vill ha samma mat som man tidigare haft sug efter, vi uppmuntrar alla klienter att vara nyfikna och lite extra uppmärksamma på kroppens signaler efter behandling.

Om man går tillbaka till en ohälsosam livsstil kommer givetvis fördelarna inte att vara lika stora. Det är en bra idé att få vara ledig resten av dagen för att integrera din upplevelse. Undvik att sätta dig i intensiva eller stressiga situationer. Om du kan ta en promenad i naturen är det bra, men försök åtminstone att undvika överdriven exponering av teknik eller andra onödiga distraktioner, detta för att kunna se och känna av det som kommer upp till ytan.

Punkterna där Kambôn suttit kommer att läka och blekna med tiden men beroende på hudfärg och hudtyp kan det vara så att det blir små synliga bestående ärr. De flesta människor ser dock dessa ärr som ett hedersmärke. Samma punkter kan återanvändas efter ca 3 månader.

Efter att Kambôn tvättats bort lägger vi på Sangre de Drago eller Dragon’s Blood som det också kallas. Det gör att läkningen går snabbare och minskar risken för infektion tills dess att de små sårskorporna trillar bort av sig själv.

När ceremonin är avslutad bjuder vi på te och något lättare att äta, här finns även tid att ställa frågor eller dela med sig av sin upplevelse.