Hur en narcissist ser på kärlek

En narcissists bekännelser – Lär dig förstå narcissistiska personlighetsdrag

Till min älskade,
på grund av mina narcissistiska personlighetsdrag är det jag ska berätta inte någonting jag någonsin skulle erkänna eller säga till dig. Skulle jag göra det skulle mitt Winner-takes-it-all-spel i vårt förhållande som är min huvudsakliga källa till nöje i livet, ta slut – det spel som effektivt manipulerar dig att bära mig. Vilket är hela poängen.

Men sanningen är att när jag säger ”Jag älskar dig” så är bara min narcissistiska personlighetsstörning i aktion, som vill skuldbelägga dig att göra som jag vill. Detta är vad människor med narcissistiska personlighetsdrag egentligen menar när dom säger ”Jag älskar dig.”

1. Jag älskar hur hårt du arbetar för att få mig att känna att du är allt för mig.

Jag älskar att vara fokus i ditt liv, att du vill att jag ska vara lycklig och att jag aldrig kommer att förväntas göra detsamma. Jag älskar den kraft jag har när jag utnyttjar din vänlighet och avsikter att vara trevlig.

Jag älskar den njutning du ger mig när jag får mig att känna mig enorm i jämförelse med dig och jag tar gärna varje tillfälle att få dig att känna dig liten och obetydlig.

Jag älskar känslan inom mig när jag tänker på dig som svag, sårbar och känslomässigt luddig. Jag älskar att se ner på dig för din barnsliga oskuld och godtrogenhet – din svaghet.

Jag älskar känslan jag får när jag utnyttjar dig med gaslighting – en form av psykologisk manipulation som gör att du känner skuld och börjar tvivla på dig själv – det du vill diskutera eller ta itu med kommer aldrig att hända.

Och jag älskar den här narcissistiska kraften, jag älskar att träna på dig, att få dig att känna dig galen för att ens vilja prata om saker som inte intresserar mig. Det tjänar det dubbla syftet att effektivt sänka dina förväntningar på mig och vad jag kan ge dig, medan jag skördar dig på allt du har att ge.

2. Jag älskar hur lätt det är att få din totala fokus på att lindra min smärta.

Jag älskar hur du, oavsett vad du gör, aldrig får mig att känna mig tillräckligt bra, älskad nog, respekterad nog eller uppskattad nog. Misery loves company.

Det handlar inte om närhet, empati, den känslomässiga koppling du vill ha, det jag gjorde som fick dig generad eller hur lite tid jag ägnar åt dig eller barnen. Det handlar om min status och mitt jobb att hålla dig på din plats, i smärta och utan värde i jämförelse med mig.

Jag är överlägsen och det är jag som har rätt till allt nöje, beundran och behag i vårt förhållande, ellerhur?

3. Jag älskar känslan när du är med mig – som min ägodel.

Som att köra en sportbil, älskar jag i vilken utsträckning du förstärker min status i andras ögon och låter dem veta att jag är fantastisk osv. Jag älskar att tro att folk är avundsjuka på vad jag har att ge.

Jag älskar kraften jag har som får dig att arbeta hårt för att bevisa din kärlek, din hängivenhet och samtidigt aldrig sluta undra vad du behöver göra för att bevisa din lojalitet på ett sätt som tilltalar min narcissistiska personlighet.

Jag älskar hur jag känner mig när jag är med dig. På grund av hur jag ofta hatar och ser ner på andra i allmänhet får spegelneuronerna i hjärnan mig att hela tiden uppleva känslor av avsky. Således älskar jag att jag kan älska mig själv genom dig.

Jag älskar att hata dig för hur needy jag måste vara, jag måste förlita mig på dig för att få som jag vill.

4. Jag älskar att få skylla på dig när jag känner mig needy.

Att håna dig verkar skydda mig från något som jag hatar att erkänna: Jag känner mig helt beroende av att du matar min känsla av överlägsenhet så att jag kan hålla min illusion av makt vid liv i mitt sinne.

Ingenting får mig att känna mig mer sårbar och utsatt än att inte ha kontroll över något som skulle skada min image och överlägsna status. När du frågar ”hur behandlar jag dig” är detta ett av de viktigaste bevis på min överlägsenhet över dig och gentemot världen.

Du är ju min ägodel. Det är mitt jobb att lära dig hata och agera kallt mot de ”galna” saker som bara ”svaga” människor behöver t.ex. närhet och att visa känslor.

Och förresten, jag vet att detta fungerar eftersom min barndom lärde mig att göra såhär mot mig själv.

Det får mig att lysa upp med glädje hur mina narcissistiska personlighetsdrag lätt kan få dig att bli förvirrad, hur galen du blir av att inte få det du vill ha av mig, hur jag får dig att göra om samma saker om och om igen och säga saker du senare kommer att hata dig själv för.

När du har ont eller är ledsen och delar det med mig kan du vara säker på att jag kommer att håna dig senare för att hålla dina hjul i rullning, alltid skämmas för hur du känner, alltid tvivla på dig själv och i ett konstant sökande efter vad du kan ge mig för att göra mig nöjd.

Det finns inget att ge! För att bryta koden måste du se genom min lins, inte din. Men det faktum att du inte kan räkna ut det, efter alla sätt jag har misshandlat dig på är bara ännu ett bevis på min genetiska överlägsenhet.

5. Jag älskar hur lätt jag kan få dig att känna dig osäker.

Jag uppmärksammar gärna andra människor, mina vänner, familjemedlemmar, barn – listan är oändlig. Jag visar gärna upp alla sidor av mig själv som du inte får ta del av, för att håna dig och få dig att tigga om det jag så lätt ger till andra.

Jag älskar att få dig att undra varför det är så lätt för mig att ge allt detta till andra, att uttrycka känslor eller tillgivenhet och att ge dem komplimanger. Det tjänar helt enkelt mitt syfte och det är ett sant nöje att se hur förvirrad du blir och sen kämpar ännu hårdare för att få liknande uppmärksamhet av mig, vilket du givetvis aldrig kommer få. Hjulen måste ju hållas i rullning.

Jag älskar kraften jag har att få dig tillbaka när du hotar att lämna mig och samtidigt lämnar några brödsmulor på din väg. Jag får glädjen att se hur snabbt jag kan prata med dig och få dig att lita på mig när jag slår på charmen och lurar dig att tro att den här gången kommer allt att förändras.

Och jag behöver dig på grund av den avsky som jag bär inom mig själv. Jag behöver någon som inte kommer att lämna mig så att jag kan använda dem som en boxningssäck, som får mig att må bra genom att få dem att må dåligt.

Det är så jag gläder mig själv eftersom jag har en narcissistisk personlighetsstörning, det är så jag bedövar och förnekar de mörka känslor jag bär inuti som jag hoppas att jag aldrig ska behöva erkänna, någonsin. Jag hatar alla tecken på svaghet i mig själv, det är därför jag hatar dig och alla de ”trevliga” svagheter som jag ser som underlägsna, dumma och svaga.

6. Jag älskar att forma och förändra dina tankar och övertygelser.

Jag älskar att kontrollera ditt sinne så att du tänker på mig som ditt mirakel och frälsare, en källa till liv och näring du är beroende av och en plats att komma tillbaka till, oavsett hur högt du försöker flyga iväg eller hoppa.

Jag älskar hur detta får mig att känna mig som en gud och att jag kan hålla dig så fokuserad och besatt av att få mig att känna mig dyrkad och älskad. Ganska narcissistisk av mig, eller hur?

Du offrar allt för mig för att bevisa dig själv så att jag inte fördömer eller ogillar dig. Du strävar efter att behaga mig och ingen annan och jag ensamrätt att döma ut belöningar och straff som jag vill.

Jag älskar hur jag kan använda min kraft för att hålla dig nere, tvivla på dig själv, ifrågasätta dig själv, besatt av att förklara dig själv för mig (och andra), bekänna din lojalitet och samtidigt undra vad som är fel med dig.

Du inser inte att du inte kan göra någon som mig glad. Jag får min känsla av kraft och nöje från att känna hån för de svaga som låter mig dra nytta av dem.

7. Jag älskar hur jag känner mig när jag ser mig själv genom dina beundrande ögon.

Du är mitt största fan och beundrare. Att träna dig att se upp till mig, aldrig ifrågasätta mig och knäböja med glädje för att tjäna mig som din aldrig felaktiga, allvetande, allsmäktiga källa till kunskap är mitt mål – min självmedicinering.

Du kanske har märkt hur känslig jag blir vid minsta tecken på att du ifrågasätter mig. Jag hatar hur ömtålig jag känner mig i sådana ögonblick, orolig över att inte träna dig i tyst underkastelse kan skada min image, vilket är det jag bryr mig om mer än någonting annat.

Och jag älskar det, oavsett hur mycket du ber om min kärlek och beundran och att känna mig värderad i gengäld så kommer det inte att hända så länge jag har kontrollen.

Varför skulle jag tillåta det? Min narcissistiska personlighet är beroende av att glädja mig åt att beröva dig allt som skulle få dig att känna värde, att ge dig styrka skulle vara detsamma som att ge dig vind under dina vingar vilket skulle riskera att du flyger bort från mig?

Dessutom är det ett stort nöje att inte ge dig vad du längtar efter, den ömhet du behöver och vill ha. Att spränga alla dina drömmar och bubblor och sedan säga till mig själv: ”Jag är ingen dåre.”

8. Jag älskar att jag kan kontrollera din uppfattning om verkligheten.

Jag styr ditt sinne genom att flytta fokus i varje ”diskussion” till vad som är fel med dig – ditt misslyckande att uppskatta, att få mig att känna mig älskad, att få mig att må bra nog. Och naturligtvis manipulerar jag dig genom att påminna dig om allt jag har gjort för dig och hur otacksam du är.

Jag älskar hur skickligt jag manipulerar andra människors åsikter om dig också och får dem att gå med mig som den ”goda” och stå emot dig som den ”dåliga”. Jag skildrar dig som oförmögen att få mig att känna mig lycklig eller får dig att verka needy, aldrig nöjd, alltid klagande, självisk och kontrollerande.

Jag älskar hur lätt det är för mig att säga Nej till allt som kan ge dig credit eller öka din känsla av värde och betydelse i förhållande till mig. Istället vänder jag ditt fokus till mina ouppfyllda behov och önskningar.

Jag älskar att känna att jag äger dina tankar och dina ambitioner, samtidigt som jag ser till att de enda önskemål och behov du bör fokusera på är de som tjänar mitt narcissistiska behov av nöje och komfort.

9. Jag älskar att vara som en drog som du helt enkelt måste ha.

Du stannar oavsett hur jag misshandlar dig trots att alla tecken på att ditt beroende av mig dränerar ditt liv på energi. Det gläder mig att du riskerar att förlora mer och mer av det du värdesätter och håller kärt, inklusive de du älskar och som verkligen älskar och stöttar dig i gengäld.

Jag älskar att jag kan isolera dig från andra som kan ge dig näring och hur jag kan få dig att ifrågasätta om de någonsin verkligen älskade dig. Jag älskar att få dig att misstro dem, så du drar slutsatsen att ingen annan förutom jag vill ha dig.

Jag älskar att jag kan få dig att känna att jag gör dig en tjänst genom att vara med dig när jag kastar några smulor åt ditt håll. Som ett vakum vill tomheten inuti mig, som härrör från mina narcissistiska personlighetsdrag, ständigt suga det liv och den vitalitet som du och din vänlighet tillför mitt liv. Jag längtar efter det som en drog som jag gör allt för att hamstra och som jag hatar att dela.

Medan jag hatar dig och mitt beroende av din omsorgsfulla uppmärksamhet, håller mitt behov mig längtandes efter att se mig själv genom dina omtänksamma ögon, alltid redo att beundra, älska, förlåta, ursäkta mig och falla för mina egna lögner och fällor.

Jag skulle aldrig kunna uppskatta eller värdesätta dig för detta, och jag hatar mig själv för att jag behöver denna omtänksamhet från dig, det gör mig illamående.

10. Jag älskar att du fortsätter att berätta för mig hur mycket jag skadar dig.

Du vet inte att det här är som en gratis marknadsföringsrapport. Det låter mig veta hur effektiv min taktik att hålla dig i smärta har varit, fokuserad på att lindra min smärta – så att jag alltid kommer vara vinnaren i denna tävling – så att du aldrig försvagar eller kontrollerar mig med din kärlek och känslomässiga närhet.

Kort sagt, när jag säger ”Jag älskar dig”, vad jag verkligen älskar är den kraft jag har att förbli ett mysterium som du aldrig kommer att lösa på grund av det du inte vet och vägrar att tro.

Jag är den enda som kan vinna detta noll-summe-vinnaren-tar-allt-spel som är vår relation. Jag är den enda som känner till reglerna.

Du kan aldrig övertala mig att gå med i ett ömsesidigt kärleksfullt förhållande för i min narcissistiska världsbild, att vara sårbar, känslomässigt uttrycksfull, snäll, omtänksam och empatisk är tecken på svaghet och bevis på underlägsenhet, vilket skulle få mig att förlora min kraft. Tack men nej tack!

Jag är fast besluten att stanna i min vinnaren-tar-all-mark och omfamna min narcissistiska personlighetsstörning. Tack vare mina narcissistiska personlighetsdrag ser jag dig som min hetaste konkurrent och är glad över min förmåga att vara hjärtlös, okänslig, kall, beräknande … och stolt över att se till att min känsla av överlägsenhet inte hindras.

För alltid kärleksbegränsande,
Din narcissist

PS: Jag behöver verkligen, verkligen hjälp – men du kan INTE göra det här arbetet för mig, inte utan att göra saker värre för oss båda! Kom ihåg att vi är beroende av varandra och du skulle aldrig gå till en missbrukare för att få hjälp, eller hur? Bara en terapeut med erfarenhet har en chans, och även då, bara om jag väljer att verkligen låta dem hjälpa mig.